Cum se curata argintul in conditii casnice
Cuprins:
- De ce se innegreste argintul
- Recomandari generale
- Cum cureti argintul
- Cum cureti argintul cu pietre pretioase
Conform parerilor arheologilor, primele bijuterii de argint folosite de catre oameni au inceput a fi purtate de catre egiptenii antici, intre anii 5000 – 3400 i.Hr. Metalul respectiv nu era de gasit in stare pura in natura, fapt pentru care strabuneii nostri pretuiau argintul mai mult ca aurul. Se considera ca purtarea diferitor bijuterii de argint aducea cu sine o putere magica si nepamanteasca.
In ziua de astazi argintul este folosit nu doar in confectionarea bijuteriilor, ci si in diferite ornamente de mobilier, tacamuri etc. Cu parere de rau acest frumos si pretios metal cu timpul are proprietatea sa capete diferite nuante intunecate, fapt pentru care necesita periodic sa fie curatat. In cele ce urmeaza noi vom dezbate anume tema aceasta.
De ce se innegreste argintul
Acest metal frumos este capabil sa reziste in fata acizilor organici si diferitor solutii alcaline, insa in fata umiditatii aerului si sulfatilor de hidrogen din aer, in cazul unei expuneri indelungate, culoarea acestuia se poate intuneca.
Exista o parere destul de interesanta care mentioneaza faptul ca daca argintul destul de rapid se innegreste, mai ales lantisorul si crucea din imprejurul gatului, atunci persoana are careva probleme de sanatate. Acesta este mai degraba un stereotip.
Exista totusi dovedit faptul ca asupra nuantei argintului purtat de om influenteaza anume compozitia transpiratiei corpului. Astfel daca omul are o cantitate mai mare de azot in organism, atunci argintul se innegreste mai incet, iar excesul de asa elemente ca sulf, poate provoca intunecarea mai rapida a bijuteriei de argint. Apropo sulful este o substanta pe larg intalnita in diferite produse cosmetice, asa ca folosirea acestora poate grabi efectul asupra argintului.
Pentru a curata corect argintul, trebuie mai intai de toate sa afli din ce fel de aliaj este confectionata bijuteria. In cazul in care un simplu lantisor sau cruce poate fi curatata acasa, atunci daca bijuteria ta contine perle, chihlimbar sau corali, atunci incredinteaza mai bine curatarea acestora unui specialist, deoarece aceste pietre pretioase pot fi capricioase fata de careva agenti chimici din casnicia ta.
Recomandari generale
In continuare va prezint cele mai principale trei reguli de care trebuie sa tii cont atunci cand doresti sa iti cureti bijuteriile tale din argint.
1. Daca bijuteria ta doar s-a murdarit cu praf, pamant, transpiratie sau cosmetica, atunci spal-o intr-o solutie din apa fierbinte si putin sapun dizolvat in acea apa. Uneori in loc de sapun se pot adauga careva solutii de bucatarie, cum ar fi de exemplu Fairy. Lasa bijuteria ceva timp in solutia cu saponeala si dupa care ia o perie moale si freaca accesoriul de argint pana nu il readuci in starea initiala. Aceasta metoda nu va reda stralucirea acesteia, ci o va curata doar de murdarie.
2. Bijuteriile simple, fara careva pietre pretioase, pot fi curatate si straluci cu ajutorul unei solutii din 10 % acid de lamaie si amoniac. Pentru un efect mai intens, solutia data poate fi putin incalzita.
3. In popor destul de raspandit este folosirea cartofului crud. Acesta se da prin rozatoare, se toarna apa si se pune in vasul dat bijuteriile de argint. Apoi acestea sunt frecate si curatite cu lana. Argintul deasemenea poate fi scufundat in bulion din coaje de cartofi, dupa care spalat cu apa si prelucrat cu lana.
Cum cureti argintul de negreata
In continuare va prezint principalele metode de curatire a argintului.
1. Daca tacamurile tale din argint s-au innegrit, atunci problema poate fi rezolvata cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Acopera fundul si peretii unui vas cu folie de aluminiu pentru alimente, aseaza bijuteriile deasupra, apoi presoara 2-3 linguri de masa de bicarbonat de sodiu, dupa care iar mai pune o pelicula de folie de aluminiu deasupra si toarna apa clocotita. Dupa 10-15 minute spala bijuteriile cu apa rece.
2. O alta metoda presupune folosirea sarei obisnuite de bucatarie, bicarbonat de sodiu, folie de aluminiu pentru alimente, un vas anumit si apa. Vasul respectiv il acoperim complet in interior si un pic in exterior cu folie de aluminiu pentru alimente, apoi pozitionam in vas uniform bijuteria noastra, adaugam sarea si bicarbonatul de sodiu si dupa caz mai adaugam cateva picaturi a vreunei substante de bucatarie, asa ca Fairy. Apoi turnam apa clocotita si dupa 10 minute spalam bijuteriile cu apa rece curgatoare.
3. O metoda destul de agresiva fata de metalul respectiv este anume urmatoarea varianta. Se pregateste pasta de dinti sau praf de dinti, bicarbonat de sodiu si amoniac. Toate componentele date le amestecam foarte bine si apoi cu ajutorul unei perii curatam argintul. Dupa aceasta bijuteria se spala cu apa rece. In unele cazuri poti exclude din curatate bicarbonatul de sodiu. Oricum folosirea metodei respective si mai ales a pastei de dinti este recomandata extrem de rar, deoarece aceasta poate provoca mici fisuri a metalului.
4. Bijuteriile mici se curata foarte bine din prepararea unei paste din creta obisnuita si amoniac. De exemplu pasta obtinuta se aplica pe suprafata inelului si apoi cu o periuta moale se curata aceasta. In final se spala cu apa rece.
Cum cureti argintul cu pietre pretioase
Daca tot nu doresti sa apelezi la ajutorul specialistilor si doresti sa le cureti in conditii casnice, atunci iata principalele sfaturi in curatarea bijuteriilor din argint ce au pietre pretioase:
1. Cel mai bine este sa procuri produse speciale de curatat argintul din magazine specializate sau chiar din magazine de bijuterii. Acestea nu doar vor curata argintul, ci si vor aplica o folie de protectie deasupra accesoriului dat pentru a nu se innegri prea usor.
2. In conditii casnice, te va ajuta urmatoarea solutie: dam putin prin rozatoare sapunul de casa in apa, unde vom adauga ulterior putin amoniac. Compozitia data o fierbem pana in punctul cand aceasta incepe a clocoti, nu mai departe. Dupa ce solutia obtinuta se raceste putin, se aplica pe accesoriu sau ceas cu ajutorul unei perii moi. Murdaria argintului din jurul pietrii pretioase o inlaturam cu tampon din bumbac inmuiat in compozitia preparata.
Mare atentie la pietrele pretioase, asa ca coral, perle sau chihlimbar. Va repet, acestea se curata doar la specialist. Iar pentru celelalte bijuterii cu alte pietre pretioase, in nici intr-un caz sa nu folosesti sare, bicarbonat de sodiu sau alte acide.
Dupa spalare, bijuteria nu se poarta cateva zile. Aceasta se lasa sa isi recapete structura exterioara naturala si deasemenea se acopera cu un lac special pentru argint dupa curatare.
Acestea sunt principalele sfaturi in curatarea argintului in conditii casnice. Daca doresti sa afli mult mai multe metode si mult mai detaliate, iti recomand articolul Cum curati argintul in conditii casnice – Partea I, din acest site!