Calendarul menstrual
Ciclul menstrual reprezinta un lucru prezent in viata oricarei femei fara exceptie. Incepand din adolescenta si pana spre batrinete, menstruatia da batai de cap fiecarei femei, insa deseori este un indice al starii noastre de sanatate.
Femeile care au deja o activitate sexuala mai regulata, pentru a preveni o sarcina nedorita sau inca neplanificata, folosesc o serie de metode de contraceptie. Printre cele mai cunoscute sunt folosirea prezervativului pentru barbat, metoda coitului intrerupt care consta in retragerea rapida a organului sexual masculin din vagin inainte de ejaculare, metoda diafragmei etc. Iar in cazuri exceptionale, dupa contactul sexual se pot administra pastilele contraceptionale. De cele mai dese ori acestea trebuie folosite pina a expira 72 ore de la contactul sexual neptotejat.
Una din cele mai folosite metode stiute de femeile cu experienta, si poate cea mai veche metoda folosita vreodata este cea a „calendarului menstrual”, bazata pe calcularea perioadei fertile si infertile a femeii. Aceasta metoda mai este denumita „metoda calendarului in contraceptie” sau „calendarul fertilitatii”, si este pe larg folosita atit pentru a preveni sarcinile nedorite, cit si pentru a sti cind este timpul sa concepi un copil.
Pentru a intelege aceasta metoda, trebuie mai intii sa stii corect definirea urmatorilor termeni:
- Menstruatie – este o hemoragie care apare regulat si periodic in cavitatea uterina, aproximativ o data in luna si dureaza circa 3-8 zile, in dependenta de fiecare persoana, inafara de perioada de sarcina, alaptare si menopauza;
- Ciclul menstrual – este perioada de timp cuprinsa intre prima zi de cind apare menstruatia si pina la ultima zi inainte de a aparea iar menstruatia;
- Ovulatie – timpul in care din ovar este eliminat ovulul apt pentru a fi fecundat. Anume aceasta perioada este cea mai fertila.
Odata ce stii acesti termeni, cu siguranta iti va fi mult mai usor de a intelege si aplica metoda calendarului menstrual. Pentru a o aplica, totusi trebuie sa iti monitorizezi ciclul menstrual cel putin 6 luni inainte de a face calculele respective.
Se stie ca durata obisnuita si normala a unui ciclu menstrual este de 28 de zile. Cum insa sa iti calculezi insa perioada fertila si infertila daca durata aceasta variaza destul de mult?
Pentru a gasi raspuns, noi in continuare iti vom prezenta 2 metode de calculare, in dependenta daca ai un ciclu menstrual regulat sau neregulat. Deasemenea calculele noastre nu vor fi doar standarte, acestea vor cuprinde exclusiv toata perioada de risc sau sansa, in dependenta daca doresti sa eviti sau sa concepi o sarcina.
Calcularea metodei „calendarului menstrual” in cazul ciclului menstrual Regulat
Stim deja ca durata ciclului menstrual regulat este de 28 de zile. Daca durata variaza cu o zi atunci poti socoti ca ai un ciclu regulat. Ovulatia are loc de obicei la mijlocul acestui ciclu. Deci 28 zile minus 14 zile = 14 zi. Adica in a 14-a zi are loc ovulatia. Totusi aceasta nu este o regula, deoarece la unele femei poate avea loc ovulatia intre zilele de 12 si 16 a ciclului menstrual regulat.
Perioada fertila maxima este de 5 zile pina la ovulatie si 2 zile dupa ovulatie. Si aceasta depinde de durata de viata a spermatozoizilor, care poate fi de 3-5 zile, si durata de viata a ovulului care este de 24 ore maxim. Ulterior folosim una din urmatoarele metode:
1) Metoda standart (figura 1)
14 (ziua ovulatiei) – 5 zile = 9 zi;
14 (ziua ovulatiei) + 2 zile = 16 zi.
Astfel exista riscul ca unii spermatozoizi sa ramina vii pina in ziua a 14-a, daca contactul sexual a avut loc in ziua a 9-a. Deasemenea ovulul poate fi eliminat mai tirziu si trai pina in ziua a 16-a, cind poti avea iar un contact sexual neprotejat.
Deci perioada fertila este intre ziua a 9-a si a 16-a a ciclului menstrual regulat!
2) Metoda larga (figura 2)
12 (ziua minima in care poate avea loc ovulatia) – 5 zile = 7 zi;
16 (ziua maxima in care poate avea loc ovulatia) + 2 zile = 18 zi.
Deci perioada fertila este intre ziua a 7-a si a 18-a a ciclului menstrual regulat!
Calcularea metodei „calendarului menstrual” in cazul ciclului menstrual Neregulat
Dupa cum am mentionat mai sus, trebuie sa tii o evidenta cel putin a ultimilor 6 luni al ciclului tau menstrual. Sa presupunem ca durata aceasta a fost de: 28 zile (in 1 luna), 26 zile (in a 2-a luna), 29 zile (in a 3-a luna), 31 zile (in a 4-a luna), 27 zile (in a 5-a luna) si 25 zile (in a 6-a luna).
1) Metoda standart (figura 3)
Aduna toate cifrele date si fa o medie, apoi imparte la numarul de luni luate in calcul.
28 + 26 + 29 + 31 + 27 + 25 = 166 zile;
166 zile / 6 luni (perioada de monitorizare) = 27,6 (Ulterior vom folosi cifrele 27 si 28 in dependenta de necesitati).
27 – 14 zile = 13 (ziua ovulatiei) si 28 – 14 zile = 14 (ziua ovulatiei).
Rezulta ca ovulatia are loc in ziua a 13-a sau a 14-a. Mai departe calculam perioada de fertilitate ca si la metoda standart al ciclului menstrual regulat:
13 (ziua ovulatiei) – 5 zile = 8 zi;
14 (ziua ovulatiei) + 2 zile = 16 zi.
Deci perioada fertila este intre ziua a 8-a si a 16-a a ciclului menstrual neregulat!
2) Metoda larga (figura 4)
Pentru a calcula perioada de ovulatie, i-a cea mai mica si cea mai mare data si fa urmatoarele calcule:
25 (cea mai mica durata a ciclului menstrual) – 14 zile = 11 zi;
31 (cea mai mare durata a ciclului menstrual) – 14 zile = 17 zi.
Rezulta ca ovulatia ta are loc intre ziua de 11 si 17 a ciclului tau menstrual. Mai departe fa urmatoarele calcule:
11 (ziua minima in care poate avea loc ovulatia) – 5 zile = 6 zi;
17 (ziua maxima in care poate avea loc ovulatia) + 2 zile = 19 zi.
Deci perioada fertila este intre ziua a 6-a si a 19-a a ciclului menstrual neregulat!
[box type=”info” align=”aligncenter” ]Daca doresti sa concepi un copil, ar fi bine sa i-ai in calcul metoda standart de calculare a „Calendarului menstrual”, iar pentru a fi sigura ca previi o sarcina, cel mai bine este sa i-ai in consideratie metoda larga de calculare. Totusi ia in consideratie ca rata de esec a acestei metode este de 10-20%.[/box]